In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Események

AddThis Social Bookmark Button

Zeyk Domokos Kistérségünk Szakközépiskolájának névadója

írta: Bartos László iskolánk volt igazgatója

Zeyk Domokos egy ősi erdélyi nemesi család leszármazottja. Apja a XIX. század első felében királybíró volt Marosszéken. Tanulmányait Kolozsváron, Nagyenyeden, Mosonmogyoróváron és Berlinben végezte. Mint diák, feljegyezték, hogy nehezen viselte el az iskola szigorú szabályait. Miután hazatért külföldről, felségül vette báró Kemény Júliát és Marosvásárhelyen gazdálkodott. 

Részt vett az agyagfalvi székely nemzeti gyűlésen 1848. október 16-án, majd belépett a székely hadseregbe. Az erdélyi csatákban Bem tábornok hadsegédjeként főhadnagyi, majd századosi rangban harcolt. A csatákban kitűnt hatalmas testalkatával, óriási erejével és bátorságával. 1849. július 30-án ő hívta meg Petőfit vacsorázni a Gyárfás Kúriába, mert rokonságban állt a felesége révén a Gyárfás családdal. 1849. július 31-én ott küzdött Bem oldalán a fehéregyházi csatában. Amikor Lüders tábornok látta, hogy milyen hősiesen küzd, kiadta a parancsot, hogy élve fogják el.

Bővebben...

AddThis Social Bookmark Button

 

Bővebben...

AddThis Social Bookmark Button

Beszélgetés Zsidó Ferenccel új könyvéről

Kérdez Kornis Melinda tanárnő

Hogyan született meg a címszereplő, Laska Lajos? Melyek voltak a névadás indítékai?

Egy esendő, mulatságos, talán nevetséges figurát akartam teremteni, akin olykor szánakozunk, de akivel szimpatizálni is tudunk. Kerestem a néki megfelelő, beszédes nevet, ami ugyanakkor a figura kreáltságát is jelzi: tehát egy beszédes névre volt szükség, ami olyan, mint egy stigma, egy testi hiba, amivel nem könnyű együtt élni. És aztán valahogy beugrott ez a Laska. Számomra a laska egyszerre sugall szétszórtságot, határozatlanságot, formátlanságot, a vízben fővő laska giliszta-szerű tekergőzése akár groteszknek és nevetségesnek is mondható. S a Lajossal társítva már-már hebehurgyaságot testesít meg szerintem.

Bővebben...

AddThis Social Bookmark Button

Apáczai-díj Zsidó Ferencnek

A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) idén is díjazta a tudományos kutatást is végző pedagógusokat, valamint a kiemelkedő tanulmányi eredményeket elérő diákokat.

Bővebben...

AddThis Social Bookmark Button

A 2012-es érettségi eredmények értékelése és tanulságai

A jelen iskolai év érettségi eredményei az elmúlt évekéhez viszonyítva gyengék. Azt viszont mindenki tudta eddig is, hogy a tanulók vizsgaeredményei nem fedik minden esetben a valóságot. Valójában az utóbbi években a tanulók tudásszintje hasonló volt a mostanihoz, de az eredmények azért voltak jobbak, mivel nem volt kamerarendszer.

Az eredmények értékelését nem lehet ilyen röviden és egyszerűen leírni, bővebb elemzésre van szükség, minden érdekelt fél részéről.

Bővebben...

További cikkeink...

Ki olvas minket

Oldalainkat 566 vendég böngészi