In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

AddThis Social Bookmark Button

ÚJABB "HATÁRTALANUL"

írta: Antal Erzsébet

2018. április 27 - május 1.

A HATÁRTALANUL programnak köszönhetően, a magyar állam támogatásával, az utóbbi években iskolánknak több diákja juthatott el Magyarországra, megismerni történelmi múltunkat, kulturális értékeinket, személyes kapcsolatokat építeni, ismeretekben és élményekben gazdagodni.
Idén újabb kapcsolatunk indult a Derecskei I. Rákóczi György Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium tanáraival és diákjaival. Márciusi látogatásuk viszonzásaként igen tartalmas, gazdag programban volt részünk április 27 – május 1 között. 

Már az odautazás lehetőségeit kihasználva, a tordai sóbányában kezdtük az élménygyűjtögetést.

A program első napján láthattuk a magyar történelmi emlékek között kiemelkedő jelentőségű szabolcsi földvárat, melyet a X. században a honfoglaló magyarok építettek, ahol 1092-ben országgyűlési tanácskozási hely volt, s millenniumi emlékmű jelzi, hogy itt honfoglaláskor pihenőhely volt. Utunk Tokajon át vezetett a sárospataki várba, más néven Rákóczi-vár, a magyar nemzeti örökség része. Jó humorú, elbűvölő idegenvezető nő mutatta be a várat és annak történetét. Tokaji borvidéken járva, bekukkinthattunk egy fiatal borász gazda borpincéjébe is. Vasárnap a romantikus stílusú tiszadobi Andrássy-kastély volt az úti célunk. A szájhagyomány szerint a kastély Erzsébet magyar királyné tiszteletére, a francia Loire folyó mentén épült középkori lovagi várkastélyok mintájára készült. Az épület érdekessége, hogy az évszakok számának megfelelően 4 bejárata, a hónapok számának megfelelően 12 tornya, a hetek számának megfelelően 52 szobája és a 365 napnak megfelelően 365 ablakszeme van. Délutánunkat Debrecenben az Aquaticum Mediterrán Élményfürdő tette felejthetetlenné. Hétfőn Gyula felé indulva haza, betértünk Gesztre, a határmenti kis faluba, ahol öreg tölgyek és vén platánok időtlen nyugalommal őrzik a Tisza család ősi fészkét, a Tisza kastélyt, a Tisza család síremlékét, és az Arany János Emlékházat. Gyulán, miután kisvonattal jártuk be a várost, a vár, és főleg az Almásy-kastély nyűgözött le: Interaktív eszközök segítségével nyertünk betekintést az egykori kastély életét „láthatatlan motorként” működtető cselédség mindennapjaiba, s a kastély-makett ablakán bepillantva elénk tárult a kastélyban zajló élet néhány jelenete is. Utazásunk utolsó állomása Nagyszalonta volt, ahol a Csonka toronynál Arany János emlékének tisztelegtünk, s megálltunk a központi parkban a hajdúkat ide letelepítő erdélyi fejedelem, Bocskai István szobra és a Romániához csatolt területek egyetlen megmaradt Kossuth-szobra előtt is.
A vázlatosan idézett helyek és emlékek érzékeltetik, hogy a tartalmas, gazdag program során mennyi tudással és élménnyel gazdagodhattunk. De felejthetetlen kincsekként őrizzük szívünkben mindazon emberi értékeket - az önfeláldozó, odafigyelő, önzetlen, meleg vendégszeretetet, kedvességet és nyitottságot - amivel ottlétünk alatt vendéglátóink elhalmoztak.

Tanfelügyelőség

Ki olvas minket

Oldalainkat 20 vendég böngészi