In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

AddThis Social Bookmark Button

HATÁRTALANUL ÓZDON

írta: Antal Erzsébet

2017. április 3-8.

Április 3-8 között Tekeres Imola és Antal Erzsébet tanárnők kíséretével iskolánk újabb diákcsoportja tölthetett egy hetet Ózdon, az ózdi SZIKSZI (Széchenyi István Katolikus Közgazdasági Szakközépiskola) Határtalanul pályázati programjának jóvoltából.

 

Hamar elröppentek a tartalmas, élmény dús napok, s csak úgy kavarog a látottak, a páratlan élmények és szép emlékek tömkelege: Olyan ritkaságokat láthattunk, mint a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MANDA), egy felújított századfordulós gyárépület, ahol betekintést nyerhettünk a számítástechnika történetébe. A filmtörténeti kiállításon ismert filmek díszleteit és jelmezeit csodálhattuk, a fiúk beülhettek egy igazi tankba, és fényképet készíthettek a „meseautóval”. Láthattuk az Ózdi Muzeális Gyűjtemény és Gyártörténeti Emlékparkot, ahol a Magyarországon egyedülálló makettek és diorámák gyűjteménye a nagy múltú vasgyártás történetét és különféle munkafolyamatokat jelenít meg. E mellett láthattunk viseletet, bútorzatot, régi osztálytermet, a Gyártörténeti Emlékparkban szabadtéri kohászati berendezéseket. A színházban még a vasfüggöny mögé is felmehettünk. A SZIKSZI-ben nagyon tetszettek az osztálytermek, mindegyiknek más berendezése, hangulata, sajátos kreatív díszítése, és alig vártuk, ebéd után a focimérkőzést az iskola sportteremében. Ózdi vendéglátóink egész nap velünk tartottak, s este az iskola lelkésze közös játékos programra hívott, ahol a tanárnők és diákok sütikkel és üdítőkkel kedveskedtek. Felejthetetlen élmény volt a Diósgyőri vár, a lillafüredi Anna barlang páratlan szépségű mészkőalakzataival, a megkövesedett növényekkel és lenyomatokkal. Megcsodáltuk a barlang bejáratánál a vízesést, s a Palotaszálló előtt József Attila szobra előtt tisztelegtünk. Az élvezetek csúcsa talán a miskolctapolcai barlangfürdő volt: a mészkősziklákból kivájt barlangban fürödtünk a kellemes hőmérsékletű termálvízben, élveztük a kellemes, gyógyító barlangi klímát. Nem kevésbé bűvölt el a jósvafői barlangtúra káprázatos látványa: színpompás cseppkőoszlopok, függő, illetve álló cseppkövek között vezetett az út, érintve Magyarország legmagasabb állócseppkövét, a 19 m magas Csillagvizsgálót, a Sárkányfejet valamint a barlang legnagyobb termét, az Óriások termét, ahol csodálatos fény-és zene érzékeltette a barlang akusztikáját.
A tömör programok fáradalmait a kényelmes, kellemes, tiszta Ózd Hotelben pihentük ki, melynek éttermében vendéglátóink ünnepélyes búcsúvacsorát is rendeztek tiszteletünkre a programban részt vett ózdi diákok, tanárok valamint az iskola igazgatónőjének részvételével. Örvendtünk, hogy mi is színesebbé tehettük az együttlétet Gráncsa Ferenc énekével, aki épp az ajkai Hanghullám zenei tehetségkutató középdöntőjének nyerteseként csatlakozott csapatunkhoz.
E rövid ízelítő után, csupán köszönetünket fejezhetjük ki mindazért a sok szépért, jóért, szeretetért, odafigyelésért és kedvességért, amit ózdi barátainktól kaptunk.

Tanfelügyelőség

Ki olvas minket

Oldalainkat 7 vendég böngészi