In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

AddThis Social Bookmark Button

GÉPÉSZKEDJÜNK HATÁROK NÉLKÜL

A partneriskola beszámolója

A 2010-ben indult Határtalanul! Program, melynek célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. A program keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztály és szakma csoportos kirándulásokon vehetnek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalásokat szereznek a külhoni magyarságról.
Iskolánk a Karcagi SZC Varró István Szakiskolája, Szakközépiskolája és Kollégiuma 2012-ben kapcsolódott be a szakképző iskolák közötti alprogramba. Partner iskolánkkal a székelykeresztúri Zeyk Domokos Technológiai Líceummal már 8 alkalommal szerveztünk közös pályázatot. Asztalos tanulóink 4, eladó tanulóink 2, a kereskedelem és marketing szakközépiskolai osztályok 1 alkalommal és most először októberben a gépész tanulóink lehettek részesei ennek a programnak, melynek címe: „Gépészkedjünk határok nélkül”

A tanulók és tanáraik a pályázatban közös termék elkészítését vállalták.

Az erdélyi tartózkodásuk idején gyertyatartókat, a magyarországi program keretében kerti padokat készítettek. Az egyik padot az iskolánk tanműhelye elé, a másikat pedig Zeyk Domokos Líceum udvarán tervezik felállítani, ahol már ott van az első pályázat projekt terméke egy gyönyörű székelykapu és 2013 pályázat terméke egy kopjafa.

Kirándulásaink során szakmai fejlődésüket biztosítva, több gépipari céghez látogattunk el, Székelyudvarhelyen MATPLAST Rt-nél, Törökszentmikóson a CLASS Hungaria Kft .-nél és természetesen Karcagon a SZiMmetria Kft-nél és a Fém-Hőtechnika Kft-nél tettünk látogatást, ahol üzemek mérnökei vezették körbe diákjainkat. Az üzemekben magas színvonalú termelési eljárásokat és gépeket láthattak tanulóink. Ezek a vállalatok bekapcsolódtak szakképzésbe, hiszen elemi érdekük a szakmunkás utánpótlás képzése. A modern gépgyárak mellett különleges hangulatú látogatást tettünk az egykor szebb időket megélt székelykeresztúri öntödében is.
Utazásaink során több város és falu nevezetességeivel ismerkedhettek, mint pl. Székelykersztúr, Székelyderzs, Parajd, Bözödújfalu, Kőrispatak, Segesvár, Nagyvárad, Kolozsvár, Kecskemét, Debrecen és Karcag.
A gyárlátogatáson és a műhelymunkán kívül jutott idő szórakozásra is . Az egyik este vidám csapatépítő játékot szerveztek a székelykeresztúri iskola tanárai, Karcagon a kollégiumi gólyaavatón vehettek részt a diákok . Három alkalommal is összemérhették erejüket és ügyességüket a csapatok futball területén is.

A székely diákok kérésére ezen alkalommal is szerveztünk fürdőzést Debrecenben az
Aquatikumban és éjszakai fürdőzést Berekfürdőn. Diákjainkat megérintette a Székelyföldet uraló Petőfi kultusz és a különböző medvékről szóló történetek. Nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a székelykeresztúri diákok megismerkedjenek a Nagykunság történelmével és hagyományaival. Ezért a búcsúvacsorán a közösen főzött birkapörkölttel vendégeltük meg a projekt résztvevőit. A székely diákoknak még néhányszor meg kell kóstolniuk, ezt a finom ételt, hogy ők is olyan lelkesen fogyasszák mint mi Karcagiak.
A pályázat nagy sikert aratott mind a karcagi, mind a székelykeresztúri diákok és tanárok között. Reméljük, hogy következő pályázatban is sikeresen vehetünk részt.

Tanfelügyelőség

Ki olvas minket

Oldalainkat 145 vendég böngészi