In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

AddThis Social Bookmark Button

"PAJZSKÉNT MELLÉN CSAK A SZÍVE"

írta: Antal Erzsébet

2016. július 31.

Az 1848-as szabadságharc legendás hőseire emlékeztünk július 31-én, vasárnap délután Székelykeresztúron. Városunk legszebb hagyományai közé tartozik, hogy e napon a Gyárfás kúria udvarán, Petőfi körtefája, „az öreg tanú” előtt régmúlt eseményeket felidézve, legendás hőseink példájából merítsünk erőt emberségre, becsületre, helytállásra, hisz minden kornak szüksége van a maga hőseire.

Mivel idén 200 éve született Zeyk Domokos honvéd százados, a segesvári csata hőse, mi, zeykesek, már a városi ünnepség megkezdése előtt, délután 16 órakor iskolánk névadójának szobra előtt róttuk le kegyeletünket. Megemlékezésünket különösen ünnepélyessé és felemelővé tette az Udvarhelyszék Történelmi Vitézi Rend méltóságteljes tisztelgése, valamint a Castellum Alapítvány küldöttsége, köztük Zeyk Domokos leszármazottjainak a jelenléte. Ünnepségünket koszorúzással kezdtük, ezt követően Tekeres Imola, történelem szakos tanárnő ismertetett néhány fontos adatot iskolánkról és Zeyk Domokosról, majd iskolánk tanulói: Péter Norbert és Szabó Norbert X. mechanika és Tóth Norbert a XI. faipari szakosztályból zenés irodalmi összeállításban idézték az 1848-as szabadságharc legendás hőseinek utolsó napjait Székelykeresztúron szemtanúk emlékezete és feljegyzések alapján. Műsorunkat 17 órától a városi rendezvényen is előadtuk a Gyárfás kúria udvarán. 

Büszkék voltunk a három Norbira, hogy kiállásukkal és szép szereplésükkel Zeyk Domokoshoz méltón képviselték iskolájukat.

Ki olvas minket

Oldalainkat 15 vendég böngészi