In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

AddThis Social Bookmark Button

Másodikak lettünk az irodalmi vetélkedőn

írta: Dr. Zsidó Ferenc

2015. december 10.

Tizedik, jubileumi évéhez érkezett a tanfelügyelőség és a Zeyk Domokos Technológiai Líceum által szervezett Hargita megyei szakközépiskolások irodalmi versenye. A 2015. december 10-én lezajlott vetélkedő témája a száz éve született O. Nagy Gábor nyelvész-szótáríró munkássága volt, különös tekintettel a Mi fán terem? című szólásmagyarázó könyvére. Háromfős csapatok képviselték a megye szakközépiskoláit, a játékos-kreatív feladatsort Dáné Szilárd, magyar szakos tanfelügyelő állította össze. A vetélkedő hangulata végig oldott, felszabadult volt, ugyanakkor maga a verseny nagyon szoros. 

A feladatokból: csapatoknak be kellett mutatniuk egy általuk gyűjtött helyi szólást; rövid színpadi jelenetet kellett előadniuk, mely összeállításnak szólásmondásokból kellett építkeznie; kevert szólásokat kellett „helyre tenniük”; hang- és képanyagokból kellett felismerniük közmondásokat és természetesen O. Nagy Gábor életrajzát is ismerniük kellett. A rendkívül szoros verseny első helyezette a csíkszeredai Kós Károly Technológiai Líceum csapata lett, csupán két ponttal lemaradva második lett a Korondi Szakközépiskola és Zeyk Domokos Technológiai Líceum csapata, a harmadik helyet a szentegyházi Gábor Áron Technológiai Líceum csapata szerezte meg. A diákok oklevélben és könyvjutalomban részesültek. Iskolánk csapata (Ismaili Kosovarka Klaudia, Farkas Edina, Imre Róbert) szépen megállta helyét, elmondásuk szerint a legfesztelenebbül az öblös ö-ző tájnyelven előadott színpadi jelenet alatt érezték magukat. A háromtagú zsűri (Sándor Zsigmond Ibolya muzeológus, Lőrincz György író, Sipos István történelemszakos tanfelügyelő) kiemelte a csapatok felkészültségét, azt, hogy látszott, nem csupán a verseny miatt foglalkoztak szólásmondásokkal, hanem a mindennapokban is „élik” azt a nyelvi világot. A „műsorvezető”, versenyvezető immáron hagyományosan Zsigmond Viola, az Orbán Balázs Gimnázium magyartanára volt. A résztvevő diákok elmondták, számukra a verseny legfőbb hozadéka az volt, hogy ráéreztek a szólásmagyarázás ízére, a felkészülésbe több esetben spontán módon a család is bekapcsolódott, hogy azon kapják magukat: szólásokban beszélgetnek. 

A Zeyk Domokos Technológiai Líceum három magyartanára, Antal Erzsébet, Szőke Hajnalka és Zsidó Ferenc szervezőként és csapatfelkészítőként is kivette részét a munkából, a versenyzáró jó hangulatú ebéden elhangzott: ameddig ilyen rangos és izgalmas versenyeket sikerül szervezni, addig a Zeyk továbbra is vállalja a házigazdaságot, Dáné Szilárd tanfelügyelő pedig a szakmai előkészítést.

Ki olvas minket

Oldalainkat 16 vendég böngészi