In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

AddThis Social Bookmark Button

Kereskedj okosan – kereskedelmi tevékenységek (II. szakasz)

írta: Kiss József

2015. május 25-30.

A Határtalanul pályázat második részeként iskolánkba látogatott, május 25-30 között, a karcagi „Varró István Szakiskola, Szakközépiskola, Általános Iskola és Kollégium” 13 fős diákcsapata, Mihály István és Kiss Attila szaktanárok kíséretével. 

A pályázat témája ugyancsak „Kereskedj okosan – kereskedelmi tevékenységek” volt.

Hasonlóképpen, mint az első fordulóban, a pénz használatának szerepét és fontosságát tanulmányozták, vegyes csapatban rendeződve, a karcagi és Zeykes diákok. Egy nagyméretű plakátot is szerkesztettek, amelyen a román fizetőeszköz, a lej, bemutatása volt a cél. A plakáton a használatban lévő bankjegyek és fémpénzek voltak bemutatva, illetve a régi román fém- és papírpénzek.
A projekt további részében, meglátogatták a Lidl szupermarketet, valamint a Szilveszter Comprod kft.-t. A Lidl-ben tanulmányozták az eladótér árukészletét, azok elhelyezését és megtekinthették a raktáron lévő készleteket, azok tárolását, a hűtőket és a pénztárak működését.
Szilveszter Gergely, a Szilveszter Comprod kft. tulajdonosa előadást tartott a román kereskedelem működéséről, majd elmesélte a vállalkozásának történetét a kezdetektől napjainkig. Hasznos tanácsokkal látta el az élénken figyelő diáksereget a megtakarításokról, a kitartó munka hasznosságáról, a szorgalomról és a vállalkozás előnyeiről és buktatóiról.
A projekt részeként meglátogattak több kisebb kereskedelmi egységet, összehasonlították az árakat és az áru kínálatokat. Végezetül egy PowerPoint bemutatót készítettek a tanulmányozásuk összegezéseként.
Vendégeink kirándulásokon is részt vettek: a kőrispataki szalmakalap-múzeumban, a bözödújfalusi mesterséges tónál, a szovátai Medve-tónál, a parajdi sóbányában, megtekinthették és vásárolhattak a korondi kirakodó-vásáron, voltak a farkaslaki Tamási Áron síremléknél, valamint ellátogattak a Hargita fürdőre, a székelyderzsi vártemplomhoz és megcsodálhatták a máréfalvi székely kapukat.
Megtekintették városunk nevezetes épületeit és emlékműveit, ellátogattak a Gyárfás-kúriába és a Sóskútra.
Az iskolánkban tanórákon vettek részt, valamint az állami gondozásban lévő gyerekekkel beszélgettek el a pénz használatáról.
Ittlétük során barátságok kötődtek a két iskola diákjai között, amelyet a nehéz búcsúzkodás is igazolt. Reményüket fejezték ki, hogy a jövőben még lesz hasonló projekt és akkor ismét találkozhatnak új barátaikkal.

ÉRETTSÉGI 2018

Tanfelügyelőség

Ki olvas minket

Oldalainkat 42 vendég böngészi