In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

AddThis Social Bookmark Button

Kereskedj okosan – kereskedelmi tevékenységek!

írta: Kiss József

2015. május 4-9.

2015. május 4. és 9. között iskolánk 13 diákja Karcagra utazott a „Varró István Szakiskola, Szakközépiskola, Általános Iskola és Kollégium” által elnyert „Határtalanul” pályázat első fordulójának lebonyolítása érdekében. A diákok kísérői voltak: Fekete Erzsébet könyvtáros-nő és Kiss József közgazdász-tanár. A diákok a közgazdaság szak IX-XII. osztályaiból vettek részt ezen a projekten.

A pályázat tematikája a kereskedelem és a pénz használatának vizsgálata, határon innen és túl. Célja, hogy mindkét iskola diákjai feltérképezhessék a kereskedelmi tevékenységek hagyományait, valamint a különböző pénznemeket megismerjék és használhassák.
Mindezek mellett megismerjék a hasonlóságokat és a különbözőségeket a két iskola tanítási rendszerében, megismerjék egymás városainak nevezetességeit, hagyományait és nem utolsó sorban ismerkedjenek, barátságokat kössenek a két iskola diákjai.
Első nap utazással telt, majd a megérkezés után a diákok elfoglalták szálláshelyeiket az iskola kollégiumában. A szállásfoglalás után a kollégium aulájában ismerkedési tréningen vettek részt, amelynek a célja, hogy a diákok megismerjék egymást, lévén a következő napokban együtt dolgoznak a projekt megvalósításában. Ezt követően vacsoráztak és Mihály István karcagi történelemtanár vezetésével esti sétán vettek részt. A séta célja az volt, hogy a keresztúri diákok megismerjék a város nevezetes épületeit, mint: a Csengős Iskolát, a Református templomot, a város jelentős szobrait, az egykori Kaszinó épületét, a Déryné Művelődési Központot, és a Nagykun Látogatóközpontot.
A következő napokon délelőtt bemutató órákra került sor: Kovács Krisztina egy kereskedelem-marketing szakmacsoportos, szituációs gyakorlatos német órát prezentált, Veleginé Máté Mária a pénz történetéről, fontosságáról tartott bemutató foglalkozást, ezt követően Mihály István áruforgalmazással kapcsolatos előadása következett, majd díszcsomagolási gyakorlati órát tartott, ahol a diákok maguk próbálhatták ki a csomagolás rejtelmeit.
Ebéd után a projekttermék elkészítéséhez láttak hozzá diákjaink és a karcagi diákok közösen. Első lépésként a rendelkezésre bocsájtott informatika szaktanteremben interneten keresztül anyaggyűjtésre került sor, aminek rendszerezése volt a következő feladat. A projekttermék egy nagyméretű plakát elkészítése volt, amelynek a diákok, közös megegyezéssel a „Pénz a lelke mindennek” címet adták.
Vacsora után sporttevékenységeken vettek részt a diákok az iskola sportpályáján, ahol futballoztak, kézilabdáztak, kosárlabdáztak és tollaslabdáztak vegyes csapatokban.
A harmadik nap délelőtt is rendhagyó órák és előadások voltak: Kiss Attila mérnök-tanár áruismereti órája a kereskedelemben vásárolható párlatokról, majd Barna Sándor természetismeret tanár a Hortobágy nevezetességeiről tartott előadást. Végezetül Puháné Urbán Katalin az iskola vezetője tartott bemutatót a Varró István Szakiskoláról.
Délután, speciális engedéllyel, a Tesco áruház raktárhelyiségeit, hűtőházait és pékségét tekinthették meg a vegyes csoportot alkotó diákok. Az áruházban egy szakmai előadás meghallgatás után bemutatásra kerültek az eladótér részei és a raktárak, valamint az egyéb üzemi helyiségek is. Az előadás témája az EPOS terminálok működése, valamint a központosított és megtervezett készletgazdálkodás volt. A látogatás után megtekintették a híres Kunbabákat a város határában, ahol kis előadást is hallhattak a kunokról és a kun-halmok eredetéről.
Az esti órákban bográcsozásra került sor az iskola udvarán, amelyet vidám beszélgetés, nevetgélés és ismerkedés követett.
Negyedik nap délelőtt, az összegyűjtött internetes adatokból egy PowerPoint bemutatót készítettek a diákok, amelyet majd a projektzárón mutattak be.
A délutánt kikapcsolódással folytatták a Berekfürdői gyógyvizű termál-fürdőn.
Az esti órákban áttekintették a projekt eddig megvalósított lépéseit, majd kötetlen beszélgetéssel kiértékelték, a kisebb hibákat kijavították és terveket készítettek a projekt végleges formájára vonatkozóan.
Ötödik napon egész napos kiránduláson vettek részt a diákok Szolnokon, amely Jász-Nagykun-Szolnok megye székhelye. A kirándulás során egy hosszabb sétára került sor a város központjában, amely során több nevezetes épületet tekinthettek meg a diákok, majd látogatást tettek a Pelikán üzletházban, a Szolnok-plázában, átsétáltak a Tiszát átívelő gyaloghídon. A séta során fagylaltozásra és egy kis pihenőre is sor került.
A visszaúton megtekintették a Kunmadarasi pálinkafőzdét, ahol előadást hallhattak a gyümölcsök erjesztéséről és az ezt követő lepárlási technológiáról.
A kiadós vacsora elfogyasztása után szabadprogram volt a diákoknak, amely alatt a helybeli diákokkal városnézőn és vásárláson vettek részt.
Utolsó nap reggeli után került sor a projektzáró bemutatóra a kollégium aulájában, amelyen részt vettek a helybeli diákok és tanárok is. A karcagi diákok saját kézzel készített ajándékokat adtak át a keresztúri diákoknak, Veleginé Máté Mária aligazgatónő megköszönte a projektben való aktív részvételt a diákoknak, kiértékelte a projekt eredményeit és díszokleveleket nyújtott át a résztvevő keresztúri diákoknak és kísérőiknek.
Rövid búcsúzkodás után hazafele vették útjukat. Útjuk során megálltak Debrecenben, ahol megtekintették a Református Nagytemplomot, a Református Kollégium épületét és egy kis sétával bejárták a város központját, ahol több nevezetes épületet és szobrot tekinthettek meg.
A késő délutáni órákban érkeztek haza diákjaink, ahol vártak rájuk a szülők és ismerősök, gazdag élményekkel a tarsolyukban tértek haza.
A projekt folytatása május 25-30 között lesz a Zeyk Domokos Technológiai Líceumban, amelyre nagy szeretettel várják diákjaink az új barátaikat.

ÉRETTSÉGI 2018

Tanfelügyelőség

Ki olvas minket

Oldalainkat 30 vendég böngészi