In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

AddThis Social Bookmark Button

JOBS projekt a Zeyk Domokos Technológiai Líceumban

írta: Kornis Melinda, pedagógus tanácsadó tanár

A 2014-2015-ös tanév újszerű meglepetéssel indult a IX. közgazdaságtan –gazdasági technikus profilon tanuló diákok számára, hiszen a szakmában való jártasságuk elmélyítésére, új, irányított élményszerzésre, a szakmák sokszínű palettájának a megismerésére adott lehetőséget a JOBS elnevezésű román- svájci projekt. A projekt a Nemzeti Oktatási Minisztérium (Bukarest) és a Zürichi tanárképző Egyetem Nemzetközi Együttműködési Központjának közreműködése révén valósult meg. 

A JOBS (Szakmai útmutatás vállalatoknál és iskolákban), amint a mozaikmegnevezés is utal rá (J- Job- munkahely, O- orientation- eligazítás, irányítás, B- for Business- vállalatok számára, S- and Schools (és iskolák számára) két összetevőt ötvöz: a munkaerőpiacot és az oktatást. Mint ilyen egy több oktatási területet lefedő, transzkurrikuláris kurzus keretén belül felkészíteni hivatott a pályaválasztásra az általános iskola utolsó, vagy- esetünkben- a középiskola első évein tanuló diákokat. Havonta új oktatási füzetek (novembertől májusig 6 füzet) igencsak érdekes gyakorlatait gondolhatják át és oldhatják meg a diákok. A feltételes mód használata szándékos, hiszen a diák visszautasítja adott esetben egy témához kapcsolódó tevékenység, ill. feladat végrehajtását. A tanulók füzeteibe a tanárok írnak rövid, de jól megindokolt visszajelzéseket, jegyet vagy osztályzatot nem kapnak a tanulók, tehát a tanulás magáért az élményért történik ( ezért is van az, hogy végig csoportosak a megbeszélések, gyakorlatok, rajzok,…) Az első füzet gyakorlatai a szakmák sokszínű világát mutatják be, többek között arra ösztönözve a diákokat, hogy miután kategorizálták a szakmákat csoportok szerint, azután a számukra érdekesekről többet is megtudjanak szakemberekkel készített interjúk által. Természetesen az interjú pontos formakövetelményeit is kiolvashatták (és nem a tanár magyarázta el!) és magát az interjút is előzetesen kipróbálhatták az áttekinthetően megszerkesztett 1. számú füzet lapjairól.
A 2. füzet az önismeret témakörét hozza közelebb a tanulókhoz.
A JOBS órákra heti három alkalommal kerül sor Valentin Réka, Nagy Lajos és Kornis Melinda tanárok irányításával. A tanárok szerepe csupán a rövid utasítás és irányítás, a hosszas magyarázat, mint módszer nem sajátja a JOBS elgondolásnak.

Ki olvas minket

Oldalainkat 11 vendég böngészi