In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

AddThis Social Bookmark Button

Találkozó Szakács István Péterrel a könyvtárak világnapja alkalmából

írta: Lőrincz Renáta

2014. október 29.

Iskolánk, a Zeyk Domokos Technológiai Líceum idén már 8. alkalommal rendezte meg a könyvtár világnapját. A rendezvény felvezetőjeként Fekete Erzsébet könyvtáros a könyvekben rejlő „csodáról” beszélt, majd átadta a szót a rendezvény moderátorának, dr. Zsidó Ferenc tanár úrnak. Ő első körben kérdéseket intézett a meghívott székelyudvarhelyi prózaíróhoz, Szakács István Péterhez, mely kérdések azt célozták, hogy megismerhessük az alkotó személyét. 

Válaszaiban Szakács többek között kiemelte, hogy ő maga is tanár, nem csupán író, s hogy a hétköznapokban ugyanolyan ember, mint bárki más. Zsidó Ferenc ezt követően arról faggatta a szerzőt, hogy alkotáskor gondol-e a potenciális befogadókra, vagy „káposztafejeket” lát helyettük. Szakács hangsúlyozta, ő nagyon tiszteli a befogadóit, hisz író az olvasó nélkül mit sem ér. Elmondta, hogy többféleképpen lehet alkotni és ihlethez jutni, neki általában séta közben jutnak eszébe a gondolatok, ilyenkor könnyűnek és szabadnak érzi magát. Azt is hozzáfűzte, hogy igyekszik olyan történeteket írni, amilyeneket maga is szívesen olvasna. 

Ezt követően Zsidó Ferenc felkérte a szerzőt, olvasson fel írásaiból. Szakács a Misszionárius című rövid novelláját olvasta fel, majd a diákokat bevonva kérdéseket tett fel, hogy közösen értelmezzük a művet. A találkozó záró mozzanataként röviden ismertették a szerző eddigi köteteit:

  • Francia tavasz (novellák, Marosvásárhely, 1996);
  • A belga utazó (novellák, elbeszélések, Marosvásárhely, 2001);
  • Szavak prérijén (a kanadai magyar irodalom egy évszázada, Kolozsvár, 2002);
  • A vádlott neve Wass Albert (dokumentumok, Székelyudvarhely 2002);
  • Jerikói Lonc (Budapest, 2003);
  • Le nem hallgatási botrány (válogatott publicisztikai írások. Csíkszereda, 2007).
  • Elízium panzió (Csíkszereda, 2013)

Szakács István Péter írói alteregója a skót felföldön élő Steven Cook. Ő a szerzője a Tamási Áron Gimnázium tanárai által 1994 óta évente előadott farsangi komédiáknak, melyeknek egy része Gimi az egész világ címmel jelent meg (Székelyudvarhely, 2001).
A hangulatos találkozó során elhangzott: az idő érzékelése fölöttébb szubjektív. Van, amikor lassan vánszorog az idő, van, amikor repül. Búcsúzóul megállapítottuk, az egyórás rendezvény kb. tizenöt percnek tűnt.

Ki olvas minket

Oldalainkat 47 vendég böngészi