In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

AddThis Social Bookmark Button

Október 6 - nemzeti gyásznap

írta: Bartos László

Minden év október 6-án, az aradi vértanúk napján, azon honvédtisztekre emlékezünk, akiket a magyar szabadságharc bukása után Aradon végeztek ki. Ők az 1848-1849-es szabadságharcban vállalt szerepük miatt lettek a nemzet vértanúi. Október 6-án tizenhárom vértanúról emlékezünk, de valójában 16 –on voltak. A másik három honvédtisztet más időpontokban végezték ki Aradon.

A magyar sereg Világosnál, Arad mellett, tette le a fegyvert az orosz csapatok előtt, jelezve, hogy a szabadságharc nem bukott el, csak két nagyhatalommal szemben tovább nem folytatják a küzdelmet. Az oroszok ígéretük ellenére átadták a foglyokat az osztrákoknak ,akik, főleg amiatt, hogy az oroszok előtt tették le a fegyvert, kötél általi halált írtak elő. Kiss Ernő, Desssewffy Arisztid ,Schweidel József és Lázár Vilmosnak Haynau kegyelemből a büntetést golyó általi halálra változtatta. A többi tábornok is megérdemli, hogy név szerint említsem meg: Pöltemberg Ernő, Török Ignác, Láhner György, Knézich Károly, Nagysándor József, Leiningen-Westerburg Károly, Aulich Lajos, Damjanics János. .A tábornokok sorra elbúcsúztak egymástól, Vécseit akasztották fel utolsónak, ő nem volt akitől elbúcsúzzon. Feljegyezték a vértanúk utolsó mondatait. Itt idézném Nagysándor Józsefet: „de rettenetes volna most az elmúlásra gondolni, ha semmit sem tettem volna az életemben! Alázatosan borulok Istenem elé, hogy hőssé, igaz emberré, jó katonává tett” A kivégzett tábornokokat sáncárokba és a bitófa mellé temették el. Kis Ernő és Desssewffy Arisztid földi maradványai a mai Magyarország területén kívül nyugszanak.

A szabadságharc elfojtása után megemlékezésre, szobor, vagy emlékmű felállítására nem is lehetett próbálkozni, csak a kiegyezés után(1867),amikor létrejött a dualista állam : Ausztria –Magyarország, más néven az Osztrák-Magyar Monarchia.
1929-ben állítottak emléket először a kivégzés helyére, majd 1871-ben egy elékkövet helyeztek el. 1881 október 6-án lepleztek le egy ma is meglevő emlékművet.


A képen látható szabadság szobrot, amelyet Zala György a vértanúk tiszteletére alkotott, 1890-ben avatták fel Aradon, de a két világháború között 1925-ben a román kormány rendeletére eltávolították. A román-magyar megbékélés emlékparkjában újra felállították 2004 áprilisában.
Ady Endre idézettel zárom e megemlékezést:
Őszi napok mosolygása
Őszi rózsa hervadása
Őszi szélnek bús keserve
Egy-egy könny a szentelt helyre,
Hol megváltott –hősi áron-
Becsületet , dicsőséget
Az aradi tizen három.

Ki olvas minket

Oldalainkat 33 vendég böngészi