In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

AddThis Social Bookmark Button

Tanévkezdő gondolatok

írta: Kornis Melinda

Sokaknak az ősz egy újabb időszak kezdete...készülődés a télre, a nyár, a pihenés vége, új kihívások, esetleg elvárások ideje. Ideje a lépésnek, a tenni akarásnak, a tanulásnak.

Az oktatási intézmények ilyentájt, ősszel kapukat nyitnak a tanulni, érdeklődni vágyók számára. Ezen ajtók, kapuk kilincsei, valójában egész nyáron megnyitották azokat az ajtókat, melyek egy ismeretlen világba kalauzolták az új iskolába, új környezetbe lépő diákokat, szülőket, és kérdéseikre válaszokat szolgáltattak a témában jártas pedagógusok, illetékes személyek.

A Zeyk Domokos Technológiai Líceum fennállásának történetében, más középiskolákhoz hasonlóan, minden új tanév a változás, változtatás szándékával indul. Változik, és évről- évre megújul a tanulóközösség, a munkaközösség, az elvárások, lehetőségek, valamint nem utolsó sorban maga az oktatási rendszer.
A 2013-2014-es tanévet véve viszonyítási alapul, az idei év tekintetében a szakoktatás igazán kiemelt helyre kerül, hiszen a szakiskolai osztályok a 2014-2015-ös tanévtől IX. osztálytól indulnak (ahogyan régebben is volt) és három éves képzést, ezáltal III-as szintű szakképesítést biztosítanak a szakképzést választó diákoknak.
Az idei tanévben induló osztályok profiljait tekintve is a változatosság, a választhatóság, valamint a sokoldalúság szempontjai kerültek előtérbe, meghagyva a jól bevált szakirányokat, kiegészítve azokat egy kis újdonsággal, jobban mondva „régi újjal”, a kertész szakosztállyal, mely szakot az elmúlt években nem indította az iskola.
Az idei tanévben induló szakok- az asztalos, autószerelő, textiltermék készítő, kertész szakosztályok, valamint líceumi vonalon a gazdasági technikus osztály. A felsorolt szakok, szakmák szépségeinek, valamint a szakmát gyakorlók véleményének alapján, a szakma nehézségeinek alapjait a három tanulási alapév alatt sajátíthatják el a tanulók. Az asztalos szakosztályban tanulók megtapasztalhatják, hogy aki fával dolgozik, sohasem felejtheti el, hogy „élő” anyagot munkál meg, két egyforma tulajdonságú deszka nem kerül a kezébe.
Az autószerelő szakosztályban tanulókban tudatosulhat, hogy a munkájuk adott helyzetekben életeket menthet és nagyfokú precizitást és felelősségtudatot igényel. A textiltermék készítőnek tudnia kell, hogy a megmunkálandó anyag mennyi lehetőséget rejt magában és milyen sok emberi kéz és kreativitás juttatta el az ő kezéig az adott anyagot. A kertész munkája nagymértékben hozzájárul a későbbi felhasználó szépérzékének alakításához. A gazdasági technikus képzésben résztvevők egy kreatív tanulási formával ismerkedhetnek meg, azáltal, hogy esettanulmányok, különböző versenyek, fantomcégek létrehozása által megízlelhetik a szakma érdekességeit.
Kedves diákok, tanárok, kollégák, az alábbi gondolattal kívánok egy sikerekben, együttműködésekben gazdag új tanévet és kitartást Mindannyiotok számára.

„A tudomány egy olyan közös vállalkozás, ami generációkat fog össze. Továbbadva a stafétát, tanár a diáknak, diák a tanárnak, az így összegyűlt tudás a múltból egészen a csillagokig vezet.”
Cosmos c. film

Ki olvas minket

Oldalainkat 33 vendég böngészi