In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

AddThis Social Bookmark Button

Kissebségek és bevándorlók az EU-ban, együtt

2012. szeptember 21. és 30. között városunkban (Székelykeresztúr) különböző kissebségek és bevándorlók képviseltetik magukat egy olyan szemináriumon, amelyet az Európai bizottság finanszíroz. Összesen 30 fiatal vesz részt benne, ebből 8-an erdélyiek a többiek Portugáliából, Észtországból, Oroszországból, Franciaországból és más országokból jöttek. 

A program célja, hogy Európa kissebségei és bevándorlói megismerjék egymás helyzetét, tanuljanak egymástól és bepillantsanak Európa különböző országaiba. A szervezők Nagy Attila, Fodor Mózes és Hegyi István, a székelykeresztúri Erdélyi Ifjúsági Egyesület tagjai. A rendezvénysorozat célja, egy 10 pontos kérelem benyújtása az Európai Bizottsághoz, amely az európai kissebségek szemszögéből fognak megfogalmazni. 

Mi is ellátogattunk a Kolping rendezvénytermébe, ahol Pap Előd úr tartott előadást, bemutatta Románia helyzetét, felosztását és az Erdélyi Magyar Néppárt jövőbeni terveit, amelyek között prioritást élvez az autonómia kérdésköre. Borboly Csaba megyei tanácselnök a székelyek helyzetét vázolta fel majd pedig Rafai Emil polgármester úr is köszöntötte a jelenlévőket. Különlegességnek találtuk, hogy sokféle etnikumú fiatalt láttunk egy hely, akik egy célért dolgoznak.  

Rengeteg helyet és érdekességet mutattak már meg a vendégeknek, bemutatták városunkat, ellátogattak Segesvárra, Kőrispatakra (Szalmakalap Múzeum), a Bözödi tóhoz, a hajdani szászokról is meséltek nekik, a roma nemzetiség problémáiról, valamint a kommunizmus hatásairól, maradványairól. 

Sok tervük van még a jövőre nézve és remélik, hogy minél több fiatal bekapcsolódik.

Nagy érdeklődéssel várjuk, hogy mit is fog tartalmazni az általuk benyújtott kérelem.

Mi nagyon érdekesnek találtuk ezt a programot, mivel ennek segítségével új kultúrákat ismerhetnek meg a kisebbségek és az Európába bevándorlók, meg nem utolsó sorban barátságok kötődnek.

Firtos Tünde és Pop Attila

XII.-es tanulók


Ki olvas minket

Oldalainkat 22 vendég böngészi