In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

AddThis Social Bookmark Button

Projektbemutató a Kultúrpalotában

Április 1-én délelőtt 11 órakor elindultunk Marosvásárhelyre, hogy részt vegyünk a SIEU (Schools for Inteligent Energy Use) projekt, záró konferenciáján, amelyet a Kultúrpalotában szerveztek meg. Egy órára érkeztünk meg, nagyon kedvesen fogadtak bennünket. Ezután megebédeltünk és Balázs Mihály tanár úr, én (Firtos Tünde) és Simó Szabolcs interjút adtunk az Erdély TV-nek és a  Marosvásárhelyi tv-nek. Délután két órakor elkezdődtek a SIEU projektbe bekapcsolódott öt iskola csapatainak projektbemutatói.

Mi kezdtük a bemutatók sorát, egy napenergiával működő aszalógépet mutattunk be. Készítettünk egy prezentációt, amelyben részletesen beszámoltunk projektünk menetéről, a munka megszervezéséről és bemutattuk gyümölcsaszalónk működési elvét.

A kolozsvári Apáczai Csere János Líceum két tizenegyedikes osztálya a CORA szupermarket megvilágításához szükséges energiamennyiség csökkentésére keresett megoldást.  

A szászrégeni Alexandru Ceuşianu Gimnázium  11-12 éves tanulókból álló csoportja egy helyi cég energetikai auditját végezte el és konkrét javaslatokat fogalmazott meg a cégműködtetéshez szükséges energiamennyiség csökkentésére.

A Bolyai Farkas Elméleti Líceumban tanuló diákcsoport a somos tetői erdő szénmegkötő potenciálját vizsgálta és klímabarát erdőgazdálkodási módokat javasolt, míg a szintén marosvásárhelyi Református Kollégium egyik osztálya a nagyközönség klímabarát életmódra való nevelésének módszereivel kísérletezett.

Az előadások után Balázs István vállalkozó a napenergia hasznosításának változatos lehetőségeiről tartott előadást. Végezetül Dr. Makkai Gergely meteorológus a globális klímaváltozás erdélyi hatásairól tartott egy érdekes előadást.

Aszaló projektünknek óriási sajtóvisszhangja volt, projektünkről beszámolt az Udvarhelyi Híradó, a Polgári Élet hetilap, a transindex.ro, egy 10 perces riportot készített a Duna TV, projektünkről beszámolt a ETV, a marosvásárhelyi TV és a Vásárhelyi Hírlap.

Reméljük, hogy projektünkkel felnyitottuk néhány embernek a szemét, hogy mennyire fontos, tenni a környezetért.

 

LEGYETEK TI IS ZÖLDEK! :)

 

 

Firtos Tünde 

X. K osztályos tanuló

Ki olvas minket

Oldalainkat 25 vendég böngészi